Aantrekkelijk
en verantwoord
lenen
Leningen
Geld lenen doe je over het algemeen niet elke dag. Daarom wil je goed en betrouwbaar advies als je geld wilt lenen voor bijvoorbeeld een andere auto, een nieuwe keuken, een verbouwing of misschien een mooie reis. Wij kijken naar jouw mogelijkheden en verstrekken financieel verantwoorde leningen tegen een aantrekkelijke rente.
Welke kredietvormen zijn er?
Geld lenen is een financiële verantwoordelijkheid waarbij je voor de lange termijn een verplichting aangaat. Het is daarom belangrijk dat je een lening kiest die past bij jouw persoonlijke en financiële situatie en bij je wensen. We zetten de verschillende kredietvormen even voor je op een rij.
- Persoonlijke lening
- Doorlopend krediet
- Private lease
- Operational lease
- Duurzaamheidslening
Persoonlijke lening
Wil je geld lenen om in één keer aan een specifiek doel uit te geven? Bijvoorbeeld voor een auto. Dan kan een persoonlijke lening een logische keuze zijn. Want je leent daarbij eenmalig een vast bedrag tegen een vaste rente. Ook de periode (looptijd) waarover je de lening terugbetaalt staat vast. Je weet dus vooraf precies wat de totale kosten zijn.
Tijdens de looptijd kun je kosteloos extra geld aflossen, maar je kunt eenmaal afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Het is belangrijk om er bij de keuze van de looptijd wel rekening mee te houden dat deze niet langer is dan de levensduur van het doel waarvoor je leent.
Doorlopend krediet
Wil je geld lenen maar weet je van tevoren niet precies wat de kosten zijn en geef je het benodigde geld niet in één keer uit? Bijvoorbeeld bij een verbouwing. Dan kan een doorlopend krediet een goede keuze zijn. Een doorlopend krediet is namelijk een flexibele vorm van geld lenen.
Je mag daarbij altijd geld opnemen en aflossen tot een vooraf afgesproken limiet. Je betaalt pas rente vanaf het moment dat je een bedrag hebt opgenomen. De rente kan stijgen of dalen tijdens de looptijd. Dit heeft invloed op de kosten. Je kunt tussentijds kosteloos extra geld aflossen en kunt eerder afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen.
Private lease
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. Dit maandbedrag wordt onder andere bepaald op basis van de looptijd van je overeenkomst en het aantal kilometers en behalve de brandstof zijn alle kosten inbegrepen. De auto staat op jouw naam, maar is eigendom van de leasemaatschappij.
Met private lease heb je inzicht in je autokosten en weet je precies waar je aan toe bent. Voor de belastingaangifte verandert er niets, anders dan bij zakelijk leasen hoef je met private lease geen fiscale bijtelling te betalen. Een auto leasen is geen krediet maar huur, al word je wel geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).
Operational lease
Heb je voor je bedrijf een zakelijke auto of bestelauto nodig? Dan is operational lease de meest voorkomende vorm van auto leasen. Je wordt geen eigenaar van de bedrijfswagen maar huurt het voertuig voor een periode die je van tevoren met elkaar afspreekt. Je betaalt daarvoor elke maand een bedrag waarin, behalve de brandstof, alle kosten zijn inbegrepen.
De leaseauto wordt niet gezien als vreemd vermogen voor jouw bedrijf, omdat deze in het bezit is van de leasemaatschappij. De liquiditeit binnen jouw onderneming wordt dus niet beïnvloed door jouw autobezit. Het enige waar jij rekening mee moet houden zijn de maandelijkse kosten van de leaseauto.
Duurzaamheidslening
Je woning verduurzamen heeft verschillende voordelen. Je kunt daarmee besparen op je energierekening, het verhoogt je wooncomfort, je draagt bij aan een beter milieu en de waarde van je huis kan erdoor stijgen. Heb je voor het verduurzamen onvoldoende eigen geld, dan kun je daarvoor op verschillende manieren een lening afsluiten.
Je kunt de energiebesparende maatregelen financieren via een hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek en vaak kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Er zijn ook diverse mogelijkheden voor een lening zoals bijvoorbeeld de Energiebespaarlening vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds, de Duurzaamheidslening vanuit het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting en gemeenten of andere ‘Groene leningen’.
Verantwoord
Geld lenen
Lenen kost geld door de rente die je moet betalen. Verder brengt een lening een maandelijkse betalingsverplichting met zich mee, vaak voor langere tijd. Hierdoor worden je vaste lasten hoger en wordt je vrije bestedingsruimte lager. Blijft er dan genoeg geld over voor je andere uitgaven?
Wil je weten hoe een lening in jouw budget past? Check dan het Persoonlijk Budgetadvies van NIBUD. De Checklist verantwoord lenen, van Wijzer in Geldzaken geeft je tips voor als je een krediet wilt aanvragen.